Naaidag

Naaidag in ’s-Hertogenbosch, zaterdag 18 november 2018.

Terwijl er aan de ene kant van de Lucaskerk wel 50 kinderen dansen en liederen aan het instuderen waren van de allernieuwste musical ‘’Quinty’s droom’’, was er aan de andere kant  van het gebouw een enorm naaiatelier gecreëerd. Ik heb niet precies geteld met hoeveel we waren; ik denk dat we zeker met wel 20 personen waren. Overal zaten mensen te knippen uit waterig blauw en vurig rood en oranje stoffen. Twee personen zaten de hele dag alleen maar franjes te knippen uit een hele stevige stof die genaaid worden op de indianen kleding (die ook nog gemaakt moet worden). Ik zag Esther op de grond nog patronen aanpassen en uitknippen. Iemand was vlieseline aan het knippen voor de belegjes, die daarna naar de strijkplank werden gebracht waar stomend gewerkt werd… en vervolgens gingen de stukken stof naar de Lock machines… iedere kleur had zijn eigen machine… En moet je voorstellen dat we dan nog spreken over veel verschillende kledingmaten!  Ook daar had Godeliva, onze troubleshooter’’, een aangemeten oplossing voor: er werden meteen stoffen stickers met de tekst ‘’KISI NEDERLAND’’ en daarop de juiste maat, in de belegjes gestreken.

Gelukkig was Ilona overal en nergens met haar lijsten en hield heel goed in de gaten wat er geproduceerd werd en waar het allemaal naartoe ging. Aan het einde van de productielijn zaten een paar ijverige naaisters die al verschillende kledingstukken in elkaar gezet hebben. Aan het einde van de ‘lopende band’ ontstonden allemaal naaipakketten, inclusief garens en knopen. Deze zijn zelfs al allemaal verdeeld en worden thuis afgewerkt.

Het klinkt simpel maar hier is zoveel werk verzet! Uren. Dankjewel iedereen voor jullie tijd en inzet. Dankjewel Nellie voor de heerlijke taarten die je meenam en dank aan God die steeds weer zorgt dat op wat voor manier ook alles weer op tijd af is.

(Dorris)


Leave a Reply

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.