Sint Maarten en ons lichtje

Vandaag was er een speciale KISI CLUB in Helmond, rondom het feest van de Heilige Martinus, oftewel Sint Maarten, die wij vandaag vieren! Hij werd 1699 jaar geleden geboren – maar overal in de wereld laten kinderen vandaag op straat met hun lampionnen hun lichtje schijnen, zoals Sint Maarten dat deed. Hij was een sterke man, een romeinse officier, en heel vriendelijk en zorgzaam voor wie in nood was. Net als die ene bedelaar, met wie hij zijn soldatenmantel deelde: Martinus wilde liever tesnoods zelf een dag in de gevangenis voor het halveren van de warme soldatenmantel (die bij zijn uniform hoorde en dus niet van hem was) dan dat deze arme bedelaar in die vrieskoude nacht zou sterven. In die nacht verscheen hem in een droom Jezus, die tegen de engelen zei: „Dit is Martinus, die nog niet gedoopt is, en die met Mij zijn mantel deelde.“ Wow, dat maakte wel écht diepe indruk op deze jonge soldaat. Hij liet zich dopen en werd later monnik, dan bisschop, en op zijn begrafenis op 11 november 397 in Candes (F) kwamen vele, vele mensen, die over hem zeiden: „Deze man was echt een heilige – hij was goed, geduldig, vriendelijk en hielp de mensen in nood.“

Tijdens de CLUB hebben we zijn verhaal gehoord en zelf lampionnen geknutseld – hele kunstwerken ontstonden! En iets na half zeven was het dan zo ver: achter Rafael als Sint Maarten op zijn paard (met dank aan pony Wessel, boer Harry en Lisa!) liepen we in een optocht achter het KISI huis door de wijk, en zongen het Sint Maarten-Lied, en ook „This little light of mine, I’m gonna let it shine“. Ja, net als Sint Maarten mogen ook wij onze lichtjes laten stralen door liefde, vreugde en hulp te brengen naar de mensen om ons heen. Dan wordt het echt licht waar het nog donker is!

De chocomel daarna was trouwens echt lekker, lieve oma Nellie, en de stroopwafels ook …


Leave a Reply

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht.